Логистички триумвират: Соработка за имплементација на интелигентни интерфејси

TIMOCOM и translogica ја поддржуваат Quehenberger Logistics во автоматизацијата на транспортните процеси

Кон овие клиенти припаѓаат и Quehenberger Logistics GmbH, кој се потпира на системот за управување со транспортните документи (TDMS) translogica на TRANSLOGICA GmbH за да се справи со внатрешните процеси на интерната логистика и веќе може да се потпре на долгогодишната соработка. За да му служи на паневропскиот пазар, Quehenberger подеднакво му верува на двигателот на иновации: TIMOCOM Профитабилното и ефикасно искористување на сопствените 250 возила и 520.000 метри ²простор за складирање и логистикае исто толку фокус за Quehenberger Logistics како и желбата да се справи со ова во чисти, автоматски и транспарентни процеси.

Quehenberger Logistics GmbH

Успешно дигитализирајте ги транспортните процеси благодарение на интерфејсите

„TIMOCOM е многу важен за нашата компанија“, вели Кристијан Фурсталер, извршен директор и управен партнер на Quehenberger Freight GmbH. „Нашите компании го обединува тврдењето дека се пионери во прашањата на дигитализацијата. Ова значително ја зајакна нашата одлука да се потпреме на TIMOCOM кога се користат интерфејси “.

Стивен ван Каутерен, TIMOCOM Head of Key Account & Partner Management, додава: „Нашиот клиент има визија да биде најдобра логистичка компанија во Централна и Источна Европа од средна големина. TIMOCOM има визија за создавање свет без логистички предизвици. Нашата експертиза и нашите решенија во форма на трите API ги прават двете визии малку повеќе реалност. “
Quehenberger Logistics ги надминува секојдневните пречки што се појавија преку паралелна употреба на неколку системи со користење на сите три интерфејси.

Иницирање и пуштање во работа: Стеснето, дигитализирано, обврзувачко

Имплементацијата на интерфејсот за транспортна берза во translogica е овозможена од Quehenberger,за пренесување понуди на товари и товарен простор од TDMS на Smart Logistics систем со само еден клик. Резултатот: Избегнување на двојни записи и грешки во преносот, како и зголемување на времето, трошоците и ефикасноста на работата. Со тоа веднаш се зголемува радиусот на над 45.000 потенцијални деловни партнери.
„Агилниот пристап на двајцата партнери резултираше во совршена симбиоза, која веќе создаде одлични резултати во кратки интервали на развој“, вели Хансјорг Халер, извршен директор на TRANSLOGICA GmbH, опишувајќи ја соработката. „Соработката со TIMOCOM и translogica му дава на корисникот интерфејс со интуитивно ракување. Леснотијата на користење најдобро може да се спореди со портал за патувања како trivago, бидејќи ви требаат само неколку кликнувања за да склучите законски обврзувачки договор “.

Интерфејсите како клуч за автоматизација

Досега, ова беше проследено со обемен маратон со е-пошта помеѓу Quehenberger Logistics како клиент и соодветниот изведувач. Интерфејсот за транспортни налози, кој е исто така интегриран во translogica, сега е одговорен за испраќање налози. Исто така, испраќа документи што ги бараат двете страни, на целосно дигитален и правно обврзувачки начин на пример за транспорт на опасни материи и овозможува директно прифаќање на налогот. Интерфејсот ги документира сите промени во статусот на системот. Покрај тоа, тој, исто така, организира архивирање на релевантни (главни) податоци.
Quehenberger Logistics прави важен чекор кон своите изведувачи: Податоците од прилозите од е-пошта претходно требаше рачно да се пренесат на соодветниот ТМС од страна на изведувачот. Автоматизацијата со помош на интерфејсот го избегнува овој прекин на медиумот
и Quehenberger Logistics значително ги олеснува внатрешните процеси на работа на деловните партнери. „Особено во областа на ефикасноста, видовме многу подобрувања преку употребата на системот. Благодарение на интерфејсот за транспортни налози, доделувањето сега е можно без нарушувања во медиумите. Паметната интеграција во translogica го спроведува ова со само неколку кликања “, воодушевено известува Кристијан Фурсталер. „И обратно, во улога на изведувач, ние исто така имаме корист од оваа предност.

Се до подизведувачот: Real-Time-Visibility во транспортниот ланец

Каде е робата? Кога ќе се испорача? И за Quehenberger Logistics и нејзините договорни партнери, ова се две од најважните прашања при извршување на договорен транспорт. Тука може да помогне интерфејсот за следење на возила. Гииспраќа актуелните GPS податоцина возилата ослободени за следење на клиентот во реално време
„Quehenberger Logistics исто така би сакала да го проследи бројот за следење на подизведувачите со цел да се гарантира најголем можен степен на транспарентност“, вели Стивен ван Каутерен.
Во пракса, клиентот не само што ги прима GPS податоците на одобрените возила автоматски пренесени на неговиот ТМС, туку и може да ги сподели. TIMOCOM генерално препорачува да се објавуваат податоците за следење на возила на договорни партнери, бидејќи тие значително придонесуваат за заемна доверба. Како специјалист за ИТ и податоци, TIMOCOM овде исто така делува како снабдувач на податоци. Збирните информации од 265 најголемени даватели на телематика се прикажуваат на корисниците на нивната вообичаена работна површина. Во софтверот за планирање, корисниците исто така можат да ги споредат податоците за GPS обезбедени од translogica со договореното време за испорака. Следниот чекор е да го користите овој софтвер за да ја одредите ЕТА (проценка на времето на пристигнување). Одлична додадена вредност кога станува збор за безбедно планирање.

Сиже: Три интерфејси, еден непречен транспортен процес

TIMOCOM, translogica и Quehenberger Logistics се согласни: Дигитализацијата и логистиката се неразделни и се далеку од врвот на нивните можности
„Ако користењето на нашата транспортна берза, налозите за транспорт и интерфејсите за следење на возила осигуруваат дека процесот на транспорт тече и не застанува во клучните точки, индустријата може да очекува многу повеќе“, предвидува Ван Каутерен. Корона пандемијата во 2020 година го покажа потенцијалот на дигитализација и автоматизација за логистичката индустрија. TIMOCOM ќе продолжи да ја има водечката улога во дигитализацијата на логистиката и да им обезбедува на клиентите со Smart Logistics системот како основа и со логичките додатоци, на пр. во форма на интерфејси,

нагоре