13.08.2018

Како нашето овошје и зеленчук пристигнуваат свежи на трпезариската маса?

Вака трговецот на овошје и зеленчук Germans Barri се справува со предизвиците на логистиката за свежа храна

(3)

Еркрат, 13.08.2018 –Логиката на брзиот, „врата-до-врата“ транспорт, каков што е транспортот на овошјето и зеленчукот, од самиот почеток бара максимална точност и професионалност . Покрај тоа, добавувачите треба флексибилно да реагираат на трговските активности, па дури и да "транспортираат" само неколку палети наместо цел камион. Згора на тоа, клиентот сака да биде во можност да ги следи во секое време онлајн своите производи. Стандардите за превоз се барем истотолку високи како и за производството. Шпанската компанија Germans Barri ги користи не само најновите технологии за складирање и ладење за своите овошја и зеленчуци, туку и за оптимизација на дигиталниот транспорт.

Клиентот

Она што пред 60 години го собираше на мал штанд за зеленчук и овошје во Барселона


на Меркадо де Борн, на денешниот хипермаркет Меркабарна, во моментов покрива вкупно 2100 м2 и 12 штандови. Современиот магацин на семејната компанија, којашто ја водат браќата Луис Бари и Салвадор Бари во втора генерација, опфаќа вкупно 7.000 м2. Тука, различни сорти на компир, кромид и зелена салата, како и роттквици, карфиол, брокула, праз, моркови или домати се калибрираат, сортираат и пакуваат со користење на иновативни технологии. Токму како како што посакува и побарува секој поединечен клиент.

 

Предизвикот

30% од производите на Германците Бари се наоѓаат на хипермаркет Меркабарна, 20% во национални и меѓународни супермаркети, 10% во големо и 20% во малопродажба. Голем дел од производите се увезуваат., како што се Корените на Јука од Јужна Америка, ѓумбир од Кина или слатки компири од САД. Заедно со извозот во сите европски земји, Germans Barri превезува вкупно 150 милиони килограми свежи производи годишно.

 

"Ние нудиме голем избор на производи со добра цена и многу добра услуга, вклучувајќи и дополнителни логистички решенија. Нашите клиенти можат од нас да нарачаат утовари за комплетни камиони или само неколку палети. Тука мораме да бидеме и флексибилни и да ги почитуваме посебните барања на логистичкиот ланец со температурен режим.  Впрочем, секој сака цврсти, сочни овошја и зеленчук со многу добар квалитет, со вистинска цена и тајминг ", објаснува Марта Бари, ќерка на основачот Рамон Бари и директор на одделот за администрација и финансии.

 

Најголемиот предизвик за бизнисот на Germans Barri е тоа што редовно варираат интересите, нарачките и циклусите на клиентите. "Нашите нарачки и релации постојано се менуваат. За тоа секогаш ни се потребни нови даватели на транспортни услуги. Досега, имавме многу високи расходи и загуби на време во потрага по транспортни партнери. Од 2000 испратени Имејлови, можеби само 10 - 20 проценти беа прочитани. Ова е непродуктивно и често многу фрустрирачки, бидејќи секогаш треба да се оди позади. Кај транспортот на свежите производи, притиска времето како високите технички барања за превоз под контролирана температура ", вели Наталија Ечевери, диспечер на Germans Barri.

Решенијата


Благодарение на високиот опсег и висока брзина на одзив на другите корисници на TimoCom, Ечевери добива сигурност при планирањето и истовремено може да реагира агилно: "Кога објавувам понуда за утовар, знам дека ќе добијам одговор од соодветен давател на услуги во рок од 10 минути."

Едноставното пребарување на услуги исто така го олеснува секојдневниот диспечерски живот: "Можете да извршите неколку пребарувања во исто време. Благодарение на филтрите, пребарувањето може да се прилагоди токму онака како што е потребно: според тип на возило, утоварна должина, релација итн., додава Ечевери. Друга важна поента е довербата која TimoCom дополнително ја поддржува со можноста за следење на возилата на давателите на услуги: "Ако ангажираме давател на транспортни услуги преку TimoCom, тогаш можеме да бидеме сигурни дека стоката ќе пристигне таму каде што треба да пристигне. Преку платформата ние изградивме мрежа на доверливи партнери со кои редовно работиме".

Благодарение на поедноставената, побрза и побезбедна распределба на транспортот со TimoCom, Germans Barri сега можат подобро да се фокусираат на сите други задачи и на тој начин дополнително да го зголемат квалитетот на комплетната услуга на логистиката од врата до врата.

Преземете го соопштението за печат
нагоре